Акцент

Укренерго ігнорує вимоги ЄБРР

Укренерго ігнорує вимоги ЄБРРУкренерго ігнорує вимоги ЄБРР

Громадські консультації щодо проекту будівництва магістральної лінії електропередач на півдні України, фінансування якого НЕК “Укренерго” сподівається отримати від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР), відбуваються із суттєвим порушенням процедур банку і мають бути розпочаті знову. Про це йдеться у листі Національного екологічного центру України (НЕЦУ), надісланому до ЄБРР за результатами вибіркової перевірки виконання вимог щодо консультацій з громадськістю.

НЕК “Укренерго” планує отримати кредит від Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку на суму 350 млн. євро для будівництва лінії електропередач напругою 750 кВ “Запорізька АЕС – підстанція “Каховська”. Основна мета будівництва нової ЛЕП визначена у Енергетичній стратегії України до 2030 року – це вочевидь забезпечення експорту вітчизняної електроенергії за кордон та розширення Запорізької АЕС з 6 до 8 енергоблоків. Відповідно до вимог ЄБРР, аби отримати кредит на подібний проект, замовник (НЕК “Укренерго”) має підготувати матеріали з оцінкою його впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та провести громадські обговорення, в першу чергу, з мешканцями місцевості, де мають з’явитись нові ЛЕП.

Проте, як йдеться у листі НЕЦУ, подібні умови дотримуються лише на папері. Насправді ж, у ряді зазначених Укренерго та ЄБРР місцях немає повної документації ОВНС. Більше того, під час перевірок наявності необхідних документів на місцях, представники НЕЦУ зустрілися з опором деяких посадовців і їхнім небажанням оприлюднити хоча б якісь з необхідних матеріалів.

“З огляду на грубі порушення процедури, визначеної ЄБРР, занадто передчасними виглядають нещодавні заяви керівництва Укренерго, що кредит від ЄБРР буде отримано до кінця року”, – впевнений Юрій Урбанський, представник Національного екологічного центру. “Ми не поділяємо цього оптимізму, адже навіть у випадку дотримання необхідних процедур, громадські консультації мають тривати чотири місяці. На даний момент пройшло лише два місяці, та й ті не можна назвати результативними, адже рівень інформування громадськості далекий від того, яким він має бути з точки зору політик ЄБРР.”

Варто також пригадати саму мету цих консультацій – дати місцевим мешканцям інформацію, яким чином реалізація подібного масштабного проекту поруч з їхніми оселями буде впливати на них і на території, де вони проживають. А вплив цей, без сумніву, буде. Адже, окрім населених пунктів, ЛЕП збираються прокласти і через низку природно-заповідних територій, у тому числі – Національний природний парк “Нижньодніпровський”, який покликаний зберігти унікальну природу Дніпра на ділянці від Каховської ГЕС до Дніпровського лиману. Наразі парк лише створюється, проте вже є реальна загроза завдати його угіддям непоправної шкоди, вважають у НЕЦУ.

За більш детальною інформацією звертайтесь:
Юрій Урбанський, Національний екологічний центр України
e-mail: [email protected]
тел.: (044) 353-7841, (050) 512-3222

Leave a Comment