Акцент

ФСЄ оголошує про старт нового проекту «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини»

ФСЄ оголошує про старт нового проекту «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини»

21 березня 2011 року у Дніпропетровську відбулося урочисте підписання протоколів про наміри між Фондом Східна Європа та Дніпропетровською обласною радою, обласною державною адміністрацією та компанією ДТЕК про реалізацію трирічного проекту «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини». Мета проекту, бюджет якого складає понад 5 млн. грн., стимулювати енергозбереження та зменшити викиди парникових газів у Дніпропетровській області. Проект допоможе посилити потенціал місцевих органів влади та бізнесу у сфері розробки, оцінки та впровадження стратегій і проектів в галузі енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії.

Проект передбачає вивчення потенціалу області у сфері енергозбереження, використання альтернативних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів. Результати цього дослідження стануть основою для розробки довгострокової стратегії області з використання альтернативних джерел енергії та скорочення викидів парникових газів. Також в рамках проекту проводитиметься навчання представників місцевих органів влади, комунальних підприємств, бізнесу, щоб ознайомити їх з перевагами застосування чистих технологій. На тренінгах учасники зможуть спільно з експертами знайти ефективні рішення, які можна впроваджувати у громадах та на підприємствах Дніпропетровщини, а також дізнаються про можливі джерела фінансування таких ініціатив. Для того, щоб наочно продемонструвати населенню, підприємцям та місцевим органам влади позитивний ефект від використання альтернативних джерел енергії та енергозбереження в області будуть реалізовані пілотні проекти на об‘єктах соціальної сфери.
Проект реалізується Фондом Східна Європа у партнерстві з Дніпропетровською обласною радою та Дніпропетровською обласною державною адміністрацією за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та компанії ДТЕК.

Як зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, депутатами обласної ради прийнято Програму підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергетичних ресурсів у Дніпропетровській області на 2010 – 2015 роки. Крім неї на покращення екологічної ситуації в регіоні працюють 7 обласних природоохоронних програм. «У мене немає сумніву, – наголосив керівник представницької гілки влади, – що завдяки послідовним і консолідованим діям ми зможемо виконати ті амбітні і серйозні завдання, які ставить перед нами Президент, народ, час. А наш спільний з ФСЄ проект буде потужним стартом для розвитку нових технологій».

«У термін сталий розвиток ДТЕК вкладає як турботу про своїх співробітників, розвиток регіонів присутності бізнесу, так і охорону навколишнього середовища, впровадження енергозберігаючих технологій. Ми готові з нашими партнерами – Фондом Східна Європа и органами влади Дніпропетровської області – формувати спільну стратегію та активно розвивати проекти у сфері енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії», – відзначив директор із зовнішніх зв’язків ДТЕК Олександр Толкач.

«Важливість питання енергоефективності для України важко переоцінити. ФСЄ вже кілька років поспіль працює в цій сфері, допомагаючи владі, громаді та бізнесу об‘єднати зусилля, щоб покращити життя місцевих громад. Для Дніпропетровщини цей проект є унікальним, оскільки його екологічний, економічний та соціальний ефект стануть запорукою сталого розвитку регіону», – вважає виконавчий директор Фонду Східна Європа Віктор Лях.

Leave a Comment