Новости

Чи можна говорити про соціальну відповідальність тютюнового бізнесу?

Чи можна говорити про соціальну відповідальність тютюнового бізнесу?

Погоджуюся, що тютюнопаління не позитивною звичкою, до речі як і цукерки, солодке, алкоголь, кохання та і життя взагалі. Але тютюновий бізнес може бути позитивним і соціально відповідальним принаймні вже тому, що навіть в кризу не припиняє благодійні та екологічні проекти, дає робочі місця людям, платить їм зарплату, а також дає певні соціальні гарантії. Про те, в яких умовах це окрема розмова. Тож все по порядку.

У вівторок чернігівські журналісти відвідали фабрику “Бритіш Американ Тобакко Україна” у Прилуках.

Чесно кажучи, мої враження почалися вже з того моменту як ми вийшли з автобусу: величезна світла споруда, територія навколо якої виблискувала на сонці своєю чистотою, а там де потрібно – на клумбах – проростала молода травичка. Оце такі сентименти, але порівнювати є з чим.

Екскурсія фабрикою лише підтвердила перше враження: чисті приміщення, багато світла, єдине, що дратувало – це запах тютюну (сировини) та шум у виробничих цехах. Все інше було якось незвично. Як пояснив один з менеджерів, який розповідав про обладнання фабрики: “Наша кампанія приділяє багато уваги приміщенню. За останні роки фабрика перетворилася в нову сучасну будівлю із енергоощадними матеріалами, які відповідають найвищим стандартам європейської якості”.

Далі представник кампанії розповів: “В.А.Т.-Україна купує найбільш енергозберігаюче обладнання, найбільш сучасне, для того, щоб зменшувати вплив на навколишнє середовище, і тим самим щоб економити енергоресурси”.
За останні десять років тютюнова фабрика у Прилуках оновила практично всю інфраструктуру нашого підприємства. Було встановлено нову котельню, три нових котли італійського виробництва, нові компресорні установки, вакуумні установки, витяжки.

Значна увага за словами спеціалістів фабрики приділяється очищенню викидів, які створюються в процесі виробництва. На фабриці є такі установки, що називаються скрубер, призначені для очищення вторинної пари після технологічних процесів. Пар використовується для зволоження тютюну. А також установки, які очищують повітря від тютюнового пилу, весь пил від технологічних процесів залишається на виробництві і потім його утилізують.
Під час екскурсії ми ознайомилися як готується тютюн для цигарок, як відбувається процес створення сигарети. А також хто вкладає їх в пачки, а потім складає у великі короби для відправки. Так от це все роблять машини. Все виробництво цигарок від початку і до упакування – це все автоматичний процес. Робітникам залишається тільки контролювати за допомогою різних табло, контролюючих пристроїв та слідкувати за процесом. За 1 хвилину машини виготовляють 8000 цигарок – 400 пачок.

Жорстко на фабриці відносяться до браку та дефектів. Нерівно наклеєна стрічка, неправильна частка вологості – все призводить до вибраковки. В лабораторії, де постійно слідкують за якістю продукції є величезний список дефектів або недоліків, які можуть трапитися.

На фабриці у Прилуках працює 430 робітників, їх заробітна плата за словами міського голови та і самих прилучан майже втричі більша за середню в місті. Робітники підприємства гарантовано отримують соціальний пакет, до якого включені медичне страхування, вітамінопрофілактика, безкоштовні обіди, а також різноманітні освітні програми, які дають можливість професійного зростання. Крім того існує так званий бонус за результатами діяльності підприємства, який виплачується раз на рік кожному працюючому.
Суттєвими є внески фабрики до бюджетів всіх рівнів. Так до обласного бюджету у 2010 році надійшло 63 млн.грн., а до бюджету міста Прилуки – 15 млн.грн. Як сказав Юрій Беркут міський голова Прилук: “Кожна третя гривня у бюджеті – від Бритіш Американ Тобакко Україна”.

Директор з виробництва Раду Добреску каже: “Головне завдання підприємства – це вийти з кризи сильнішими, ніж до неї увійшли”. Не зважаючи на кризу, на підприємстві не було зменшено турботу про людей і у 2009 році зарплату підвищували.

Не згортала під час кризи “В.А.Т.-Україна” і екологічні ініціативи. У квітні 2011 року відзначається п\’ятиріччя співпраці з Ічнянським національним парком. За ці роки було висаджено майже 80 тисяч садженців беріз та сосон. Як сказав Андрій Криль, керівник з корпоративних зв\’язків: “Ми сподіваємося, що ці ліси виростуть і ми компенсуємо ті викиди, які робить кампанія”.

І щоб прив\’язатися до заголовку. Сподіваюся, що таких підприємств в Україні і нашій області буде більше.

Довідка:
Вікіпедія дає таке означення соціальної відповідальності бізнесу – відповідальне ставлення будь-якої компанії до свого продукту або послуги, до споживачів, працівників, партнерів; активна соціальна позиція компанії, що полягає в гармонійному співіснуванні, взаємодії та постійному діалозі із суспільством, участі у вирішенні найгостріших соціальних проблем.

“Бритіш Американ Тобакко Україна” – перше підприємство з іноземними інвестиціями у тютюновій галузі України, засноване у 1993 році на базі Прилуцької тютюнової фабрики. Протягом своєї 120-річної історії фабрика, заснована у 1889 році у селі Бродки Прилуцького повіту, зазнала чимало змін. Після створення спільного підприємства з “Бритіш Американ Тобакко” фабрику було повністю реконструйовано і на старому місті постало нове сучасне підприємство, яке повністю відповідає світовим стандартам у сфері управління виробництвом, охорони праці й екологічної безпеки. Сьогодні в компанії працює 890 осіб, з них 430 – на Прилуцькій тютюновій фабриці.

Джерело: Стельмах Оксана, “Чернігівський монітор”

Leave a Comment