Акцент

Притягнення до соціальної відповідальності

Автор: Анна Строкова

Практика залучення бізнесу до соціальної взаємодії, що дістала назву корпоративна соціальна відповідальність (КСВ), стрімко набуває актуальності і серед юридичних компаній. Одним з перших проявів КСВ було надання безкоштовної правової допомоги некомерційним організаціям та неплатоспроможним особам. Ця традиція була започаткована ще в ХІХ столітті і отримала назву pro bono.

В подальшому соціальні ініціативи юридичних компаній стали більш різноманітними. На макрорівні такі проекти полягають у соціальному партнерстві, благодійності та меценатстві. На мікрорівні набули поширення програми з забезпечення комфортних умов праці, медичного і пенсійного страхування, надання соціальних пакетів. Окрім етичних стимулів тенденція до «соціалізації» юридичних фірм пов’язана із розглядом КСВ як одного з дієвих механізмів підвищення лояльності цільової аудиторії, держави та суспільства загалом. Це, в свою чергу, впливає на капіталізацію репутації та конкурентоспроможність компанії.

Сучасний тренд

На сучасному етапі, одним з важливих інструментів розвитку КСВ юридичної компанії є реалізація програм стажування студентів та випускників юридичних факультетів ВНЗ. Як правило, ухвалюючи рішення про відкриття стажування, компанії стикаються з типовим ризиком: невиправдані витрати часу та ресурсів на пошук і навчання стажерів. Однак, досвід провідних юридичних компаній показує, що такі програми є дуже ефективними в умовах дефіциту кваліфікованих кадрів.

Так, міжнародна юридична фірма Magisters започаткувала програму стажування у 2002 році, коли з’ясувалось, що більшість молодих фахівців, що претендують на посади, не мають достатнього рівня кваліфікації та знань. Щорічно з претендентів відбирали три групи по чотири особи. Кожна група стажувалася протягом 3 тижнів. За цей час студенти мали змогу продемонструвати свою ініціативність, вміння логічно мислити та навички, отримані під час навчання. Щонайменше одному стажеру з кожної групи була запропонована робота в компанії. Всі інші отримували корисний досвід, що приваблював майбутніх роботодавців.

Для того, щоб програма стажування була успішною, необхідно надати стажерам базові знання про роботу юридичної компанії, закріпити за досвідченими фахівцями кожного початківця та долучати їх до роботи над поточними справами клієнтів.

Можливість додати до резюме стажування у престижній компанії та підкріпити свої здобутки рекомендаційним листом є додатковим стимулом для сумління багатьох стажерів, навіть за умови безоплатного стажування. Тому будь-якому роботодавцю не можна нехтувати нематеріальними формами заохочення. Схвальна оцінка колег та їх дружня підтримка є безцінним скарбом для молодого фахівця, що надає йому неабиякий стимул проявити себе.
Стажування студентів у компанії може розглядатися як випробувальний термін. Окрім цього, за цей час можна підвищити професійну підготовку молодих фахівців та обрати зі стажерів найбільш перспективних співробітників. Працівник, що отримав робоче місце завдяки стажуванню, матиме високий рівень лояльності до компанії, легше адаптується в колективі та долучиться до корпоративних цінностей. Стратегія довгострокового рекрутингу стажерів на стартові позиції дозволяє згодом виховати висококваліфікованого робітника, що відповідатиме всім вимогам компанії та матиме високій рівень довіри. Пошук та найм фахівця такого рівня навряд вимагатиме менш витрат від компанії.

«Час Кар’єри»

Відомий юрист і громадський діяч Олег Рябоконь, спираючись на свій багаторічний досвід проведення програм стажування для студентів в юридичному бізнесі, вирішив допомогти молоді отримати перші практичні навички.

«Більшість роботодавців на сьогоднішній день цікавить саме практичний досвід роботи. В той же час, ми маємо багато молодих талановитих людей, що прагнуть застосувати здобуті знання, прагнуть розвитку та кар’єрних перспектив», – говорить Голова Громадянського руху Олег Рябоконь.

Для того, щоб допомогти соціально відповідальним компаніям у пошуку нових кадрів, а студентам надати можливість отримати перше робоче місце, ВГО «Громадянський рух Олега Рябоконя» започаткував програму стажувань «Час Кар’єри». Мета програми – допомогти провести відбір серед студентів відповідно до вимог компаній-партнерів і надати їм шанс реалізуватися в компаніях, що усвідомлюють важливість підтримки молоді.
«Дійсно успішний фахівець має вчитися все життя. І щасливий той, хто з самого початку має можливість навчитись у справжнього професіонала. Особливо коли мова йде про юриспруденцію – науку, що вимагає залізної логіки і надгнучкого мислення. У цій галузі саме вчасне наставництво може стати запорукою майбутнього успіху молодого спеціаліста і компанії загалом», – переконаний Олег Рябоконь.

Партнером програми “Час Кар’єри” може стати будь-яка компанія, що готова запросити на стажування київських студентів. Варто лише заповнити анкета-заяка розміщену на сайті ВГО «Громадянський рух Олега Рябоконя».

Експертна думка

Притягнення до соціальної відповідальності

Віктор Лях
Виконавчий директор «Фонд Східна Европа»
Голова комітету ЄБА з корпоративної соціальної відповідальності

Навчання студентів, проведення відкритих лекцій та організація стажувань студентів є ефективним видом КСВ-діяльності, який не потребує значних матеріальних ресурсів.
Інвестуючи в навчання майбутніх професіоналів, компанії не лише посилюють конкурентоспроможність молодих людей на ринку праці, а й формують власний кадровий резерв, відбираючи найбільш талановитих та здібних студентів для роботи в компанії.

Притягнення до соціальної відповідальності

Азіза Хамідова
Експерт з соціально-відповідального маркетингу
Консультант з впровадження та реалізації КСВ проектів

Програми стажування зараз надзвичайно актуальні для підприємств з інноваційними підходами до оптимізації бізнес процесів. Економічна ефективність від реалізації програм стажування молоді передусім проявляється у підвищенні продуктивності праці, а також економії витрат на пошук та рекрутинг кваліфікованих кадрів. Іншими словами, ефект таких програм має реальний грошовий вимір.

Притягнення до соціальної відповідальності

Володимир Воробей
Партнер «Спільнота Соціально Відповідальний Бізнес»

Програми стажувань є добрим та логічним проявом соціальної відповідальності компаній. Програми практик потрібно відповідально і ретельно планувати, – проведення “туристичних” практик без змістовної роботи та наставництва або масове використання стажерів для комерційних проектів – це так само безвідповідально, як не надавати можливості роботи для стажерів взагалі.

Leave a Comment