Новости

Летний лагерь изменил жизни полсотни детей – сирот

Близько 50 дітей-сиріт змогли відпочити у літньому таборі в місті Косів Івано-Франківської області, що проходив із 17 липня по 3 серпня 2012 року. Діти займалися в творчих майстернях, ходили на екскурсії, грали в спортивні ігри. Табір організував благодійний фонд \”Товариство «Приятелі дітей», а одним із спонсорів стала компанія «Крафт Фудз Україна».

Подібні табори дозволяють дітям побачити різні способи проводити час і розвиватися, розповідає Марина Криса, президент \”Приятелів дітей\”:

– У нашому таборі діти цілий день зайняті: беруть участь у спортивних змаганнях, ходять в гори, на річку, в басейн. Таким чином ми хочемо, щоб вони зближувались між собою і знали, що відпочивати можна, ліплячи глечик, наприклад, або розмальовуючи писанку, а не тільки лузаючи насіння.

Сергій Шумейко десять років прожив у дитячому будинку «Любисток», що на Київщині, і цього року приїхав у табір як волонтер. Зараз навчається на третьому курсі НАУ на конструктора. Він знає, як впливає оточення на світогляд дітей.

– Тут із ким поведешся — того й наберешся. Я вибрав такий круг спілкування – хороших і некурящих хлопців. З дитинства хотів стати нормальною людиною і, як і всі, завести сім'ю, забезпечувати її, мати будинок, машину. Мені завжди подобались ті табори, що на морі – в санаторіях було скучно. А в цьому таборі програма на цілий день і діти весь час зайняті. То був квест, то в гори ходили, в музей писанки поїдемо, майстерні різні відвідуємо. У багатьох є уявлення, що дитячий будинок – це відходи суспільства. А це звичайні діти, як і всі. Деякі з них проблемні, але після табору багато так змінилися, що аж незвично. Можливо, на них вплинуло те, що мали зовсім інше коло спілкування.

Волонтерами в таборі також були 22 працівники «Крафт Фудз Україна». Щоб попрацювати з дітьми, вони виділили час із своєї відпустки.

– Щоб знайти підхід до дітей, треба говорити з ними як з дорослими, а не так: \”Йдіть сюди, я добрий дядя, дам вам цукерку\”, – говорить інженер Василь Чуб. – Дітей краще не «няньчити», інакше в житті їм буде дуже важко.

– Дуже приємно, коли діти, в яких батьки – алкоголіки чи наркомани, казали, що хочуть іншого життя, мати успішну кар'єру і хорошу сім'ю, – згадує адміністративний асистент Світлана Костюк.

Марина Криса має багато прикладів, коли подібні літні табори позитивно впливали на дітей:

– Тут працюють волонтери, які на власному прикладі показують: змінитися можливо, треба тільки захотіти. І коли дитина дивиться на волонтера, який також виховувався в дитячому будинку і не має батьків, а зараз вчиться в київському інституті, вона думає: «Хм, а я чим гірший?» Цього року кілька наших вихованців вступили і в податкову академію і в медичні університети.

Літній табір проходив на базі дитячого санаторію \”Карпатські зорі\”. Він був організований благодійним фондом \”Товариство \”Приятелі дітей\” за підтримки компанії \”Крафт Фудз Україна\” та благодійної організації UCare (США).

Leave a Comment