Новости

Нагороджені переможці «Музейної події 2008 року» і стипендіати Програми підтримки музейних працівників на 2009-2010 роки

Нагороджені переможці «Музейної події 2008 року» і стипендіати Програми підтримки музейних працівників на 2009-2010 рокиНагороджені переможці «Музейної події 2008 року» і стипендіати Програми підтримки музейних працівників на 2009-2010 роки

26 травня 2009 року на території Національного заповідника «Софія Київська» відбулася церемонія нагородження переможців Четвертої Всеукраїнської акції «Музейна подія року» та учасників П\’ятої щорічної Програми підтримки музейних працівників на 2009-2010 роки.

Організаторами цих подій є Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та ГО «Український центр розвитку музейної справи» за фінансової підтримки ЗАТ «Мандарин Плаза».

У заході взяли участь Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, Міністр культури і туризму України Василь Вовкун, а також провідні музейні фахівці з різних регіонів України, представники органів влади та іноземних дипломатичних представництв, інші особи, небайдужі до музейного життя.

Пані Катерина Ющенко привітала музейних працівників з професійним святом – Міжнародним днем музеїв, який відзначали 18 травня. «Ваші музеї – це справжні «машини часу», завдяки яким ми, відвідувачі, переносимося в минуле і можемо подивитися на нього власними очима, оцінити його, використати його уроки для подальших рішень та розвитку», – сказала вона.

Пані Катерина зупинилася на програмах і проектах Фонду «Україна 3000», спрямованих на підтримку музейної галузі. Вона розповіла про благодійну програму «Розвиток музейної справи», єдиний в Україні профільний інтернет-портал «Музейний простір України», Музейну бібліотеку, фонди якої складають понад 2 тисячі спеціалізованих видань.

Катерина Ющенко відзначила велику кількість українських музеїв і музейних працівників, які взяли участь у цьогорічних акціях. На «Музейну подію року» надійшла рекордна кількість заявок – понад 60; свої акції презентували як провідні, так і невеликі та маловідомі музеї. «Це означає, що поступово регіональні музеї починаються заявляти про себе», – підкреслила вона.

71 музейний працівник виявив бажання взяти участь у Програмі підтримки. «Мені дуже приємно, що в цьому році стипендії від Фонду отримають люди, які активно займаються освітніми проектами в своїх музеях, розробляють та впроваджують нові методи роботи з відвідувачами, – зазначила пані Катерина. – І особливу увагу я хотіла би приділити роботі з дітьми».

Після цього розпочалася церемонія нагородження. Переможців та лауреатів вітали пані Катерина Ющенко і Василь Вовкун.

Отже, за рішенням експертної групи, матеріальна допомога у розмірі 4500 гривень у червні 2009 року (з можливістю повторного призначення у такому ж обсязі у січні 2010 року) призначена:

Шинчук Зої Борисівні, Муніципальний музей особистих колекцій ім. О.В.Блещунова, м. Одеса.
Гавриловій Інні Володимирівні, Миколаївський обласний краєзнавчий музей, м. Миколаїв.

Разову матеріальну допомогу у розмірі 1000 гривень отримали:

Заходенко Надія Георгіївна, Музей історії та краєзнавства села Раздольне, с. Раздольне, Старобешівського району Донецької області.
Радомська Віолетта Радіонівна, Львівська галерея мистецтв, м. Львів.
Горда-Цибко Ольга Миколаївна, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького.
Домотенко Юрій Корнійович, Обухівський районний краєзнавчий музей, Київська область.
Шемчук Валентина Олександрівна, Полтавський державний літературно-меморіальний музей Панаса Мирного, м. Полтава.
Пошивайло Тетяна Миколаївна, Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», м. Київ.
Гаврищук Євдокія Іванівна, Чернівецький краєзнавчий музей, м. Чернівці.
Саяний Михайло Іванович, Зміївський краєзнавчий музей, м. Зміїв Харківської області.
Сошнікова Ольга Миколаївна, Харківський історичний музей, м. Харків.
Сокунов Ігор Олексійович, Музей зброї та військової техніки, м. Путивль Сумської області.
Бароненко Георгій Петрович, Народний музей шахтарської слави шахти Західно-Донбаська ВО «Павлоградвугілля», м. Павлоград Дніпропетровської області.
Гончар Іван Іванович, Районний музей гончарства в с. Коболчин, Сокирнянського району Чернівецької області.
Перейма Люся Йосифівна, Львівський історичний музей, м. Львів.

Переможці ІV Всеукраїнської акції «Музейна подія року»:

І місце (25 тисяч гривень) – Виставковий проект «Відроджені шедеври з музейних скарбниць України», Національний науково-дослідний реставраційний центр України, м. Київ (травень-вересень 2008 р.).

ІІ місце (15 тисяч гривень) – Міжнародний виставковий проект «Україна – Швеція: на перехрестях історії (ХVII-XVIII ст.)», Національний музей історії України, м. Київ (жовтень 2008 р. – березень 2009 р.).

ІІІ місце (10 тисяч гривень) – Другий всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї у сучасному поліетнічному світі», Дніпропетровський історичний музей імені Дмитра Яворницького (18-22 вересня 2008 р.).

Спеціальні відзнаки оргкомітету отримали:

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», м. Батурин.
Міжнародний виставковий проект «Українська православна ікона Росії, України, Білорусі», Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (липень-серпень 2008 р.).
Проект «200 років алюмінію», Миколаївський обласний краєзнавчий музей.
Міжнародний проект «МАТРА / Музеї України».
Благодійний фонд «Розвиток України».

Leave a Comment