Новости

Філантропія та криза: від споживання до активних дій

Філантропія та криза: від споживання до активних дій

«Філантропія та криза: від споживання до активних дій». ІІ Міжнародна конференція Українського форуму благодійників відбулася в Києві (Президент Готель, вул. Госпітальна 12) 19 лютого 2010 року за участю понад 200 представників благодійних фондів та організацій, НУО, бізнесу, влади, дипломатичного корпусу та ЗМІ з 5 країн світу.

Відкрив конференцію спеціальний гість – Джон Ф. Теффт, Посол США в Україні. Про тенденції розвитку благодійності у світі під час фінансово-економічної кризи дискутували: Нік Дейчаківський (Фонд Ч.С. Мотта, США), Наталія Камінарська (Форум донорів Росії), Аксель Холлінг (Асоціація німецьких фондів), Лєнка Ілановська (Форум донорів Словаччини), Томас Вайє (Фонд Віктора Пінчука), Євген Бистрицький (МБФ «Відродження»).

Конференція поєднала традиційні та свіжі формати спілкування: урочисте відкриття, дискусійну панель, інтерактивні сесії, творчі майстерні, ток-шоу та соціальну вечірку. Найбільше зацікавлення викликала назва інтерактивної сесії «Комора благодійності». «У коморі зберігаються зерно та інші корисні продукти. Одні готові до вживання, інші можна посіяти на своєму полі й виростити власний врожай. Там, де зерно, невідворотна поява мишей. Але добрий господар вміє з ними боротися, не нашкодивши врожаю. У «Коморах благодійності» ми зібрали найкращі інструменти та плоди благодійної діяльності. З перших вуст ми почули про «мишей» – проблеми в реалізації благодійних ініціатив, а також про досвід боротьби зі «шкідниками» і примноження «врожаю», – пояснила Анна Гулевська-Черниш, директор Українського форуму благодійників. У «Коморах благодійності» організатори зібрали аспекти Інтернет-доброчинності, моделі залучення ЗМІ до благодійності та корпоративну благодійність як альтернативне використання сувенірного бюджету.

У творчих майстернях українські благодійники під керівництвом відомих експертів зі США, Словаччини та Німеччини навчилися: зміцнювати власний потенціал через підзвітність, розвивати бізнес з допомогою корпоративної філантропії, зберігати стабільну благодійність у регіоні з допомогою фонду громади.

Після інтенсивного навчання представники фонду «Зоряна мрія» та фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», відомий ресторатор Маргарита Січкар, директор парламентського телеканалу та інші учасники ток-шоу “Мрії збуваються: системна філантропія” показали, яким чином поєднання корпоративної та приватної благодійності приводить до якісних змін.

Після здійснення мрії невтомні й богемні учасники потрапили в галерею Людмили Березницької та партнерів на соціальну вечірку благодійників «Blago-Арт». Там сплелися відпочинок, насолода мистецтвом і феєрверк ідей для благодійності.

«Цього року українська благодійність подорослішала. «Глянцеві» благодійні проекти поступилися розвитковим, змінилися підходи до оцінювання їхніх результатів. Змінилось і ставлення до соціального франчайзингу – “клонування” успішних ініціатив: ефективність вийшла на перший план, потіснивши амбіції унікальності. Бізнес став відкритішим для надання благодійної допомоги у вигляді знань, товарів і послуг, волонтерської праці співробітників. А фондам, зі свого боку, випала нагода стати гнучкішими», – підсумував Святослав Павлюк, голова правління Українського форуму благодійників.

Організатор конференції – Український форум благодійників, перша в Україні професійна асоціація благодійних фондів та організацій.

Партнери: Президент Готель, Фонд Східна Європа, Фонд розвитку сучасного мистецтва «Ейдос», фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», Посольство США в Україні, Міжнародний фонд «Відродження», Фонд сприяння розвитку мистецтв, Глобальний договір ООН.

Інформаційні партнери: «Едіпресс Україна», ГУРТ, «Телекритика», «Громадський простір», «Дело», «Дзеркало тижня», «Телекритика», «Вісник благодійництва», «Контракти.UA», CSRJOURNAL, «Рада», фонд «Зоряна мрія».

СЛОВО ПАРТНЕРІВ

Наталя Лигачова, голова правління ГО «Телекритика»:

«ЗМІ є частиною суспільства, а тому проблема тих, хто потребує допомоги, є частиною громадянської відповідальності ЗМІ. Через підтримку благодійних ініціатив, підготовку матеріалів про тих, кому потрібна допомога інших, поширюючи інформацію про благодійність, ЗМІ виконують свою соціальну роль. Одночасно ЗМІ повинні стояти на захисті прозорості та підзвітності благодійних починань, щоб утверджувати високі професійні стандарти ЗМІ та сприяти широкій суспільній дискусії про шляхи та напрямки розвитку благодійності. Найближчим часом ГО “Телекритика” планує висвітлювати на своїх сторінках питання, пов’язані з етичними стандартами корпоративної філантропії українських компаній».

Дизайнер логотипу конференції Ольга Ларіна, студія дизайну «Fresh Paint»:

«Справжнє натхнення приходить під час роботи не за гроші, а просто для доброї справи. Співпраця з Українським форумом благодійників дала мені розуміння, що благодійність – це не лише гроші. Це також час, вміння, талант, які ми віддаємо, не чекаючи винагороди. Благодійником можна стати на робочому місці».

Інна Рик, генеральний директор компанії «Едіпресс Україна», Президент БФ «Благодійний фонд журналу «Единственная»:

«Компанія «Едіпресс Україна» працює з людьми і для людей! Для нас найголовніша цінність – це життя людини, ми просто не можемо собі дозволити стояти осторонь і не поділитися знаннями, можливостями з тими, хто надіється та мріє. Нашу місію – робити життя людей яскравішим, цікавішим і багатшим – ми втілюємо різними шляхами. Наша компанія ініціює та втілює різноманітні соціальні проекти, наш Благодійний фонд журналу «Единственная» активно імплементує довготермінову програму допомоги дітям-сиротам «Дорога до успіху», допомагає людям з особливими потребами, тим, хто цього особливо гостро потребує. Всі видання компанії «Едіпресс Україна» приєднуються до вирішення важливих соціальних проблем».

Алла Прунь, виконавчий директор ІАЦ «Громадський простір»:

«Протягом не одного року «Громадський простір» – надійний партнер для громадських організацій у підтримці їхніх ініціатив. А рубрика «Благодійність» є чи не найбільш популярною на Порталі – за дописами і запитуваністю аудиторії. Це налаштовує на позитив і надихає. Висвітлювати хороші справи, бути залученим до чогось корисного для нас приємно і за честь. Благодійність сьогодні потребує уваги та участі не лише функціонерів, організацій та людей, які безпосередньо працюють у цій сфері. Вона має ставати справою Суспільства, а не лише десятка благодійних фондів та поодиноких ініціатив. Шукати спільні точки дотику та будувати розумний діалог благодійникам та журналістам бажано виходячи зі своїх стратегічних завдань, спільна суть яких – жити і працювати у Здоровому Суспільстві».

Азіза Хамідова, експерт з питань соціально-відповідального маркетингу Інформаційно-аналітичного порталу CSRJOURNAL:

«CSRJOURNAL залучає вітчизняний бізнес до процесу соціально-відповідальної взаємодії з суспільством. Для цього ми співпрацюємо з рядом благодійних проектів. З Українським форумом благодійників у нас склалася традиція співпраці. Зокрема ми підтримали видання інформаційно-методичного посібника «Благодійність бізнесу: корисно для себе – ефективно для інших», регіональні семінари-практикуми «Благодійність бізнесу: корисно для себе – ефективно для інших», Національний конкурс «Благодійник року-2009».

Президент Готель, розташований у діловому центрі міста Печерську. Готель налічує 372 комфортабельні номери різних категорій, створені, щоб забезпечити максимально комфортне перебування як для клієнтів із лімітованим бюджетом, так і розміщення класу люкс для VIP-гостей. Готель розташований у 39 км від міжнародного аеропорту «Бориспіль», в 5 км від залізничного вокзалу та в 15 хвилинах ходи від центральної площі Києва – Майдану Незалежності. У залі ресторану «Слов’янський» Президент Готелю вам запропонують страви української та середземноморської кухні, а в барах ви можете провести ділову зустріч, відпочити за коктейлем чи переглянути футбольні матчі на великому плазмовому екрані. В оздоровчому комплексі готелю ви можете відвідати фінську сауну, турецьку лазню, тренажерний зал, басейн, а також замовити послуги масажу. Для проведення різноманітних заходів Президент Готель пропонує конференц-зали, розраховані на 12 – 465 осіб.

Leave a Comment