Новости

У новому посібнику «Нефінансова звітність: інструмент соціально відповідального бізнесу» вперше проаналізовано нефінансові звіти в Україні

У новому посібнику «Нефінансова звітність: інструмент соціально відповідального бізнесу» вперше проаналізовано нефінансові звіти в Україні

Експертами Спільноти Соціально Відповідальний Бізнес спеціально для Глобального Договору ООН в Україні підготовлено методичний посібник «Нефінансова звітність: інструмент соціально відповідального бізнесу».

Методичний посібник розроблено як для тих компаній, які тільки починають готувати свій перший соціальний звіт, так і для тих, які вже активно використовують цей інструмент для ефективної комунікації із групами впливу.

Метою написання публікації було:
• Стимулювати подальшу професіоналізацію нефінансової звітності в Україні
• Скерувати процес нефінансової звітності в напрямку, більш придатному до потреб груп впливу
• Ознайомити українські компанії з інструментарієм для практичного застосування при написанні нефінансових звітів.

Під час підготовки посібника фахівцями Спільноти СВБ було здійснено аналіз всіх наявних нефінансових звітів в Україні станом на травень 2010 р. Факти про нефінансову звітність, які наводяться у посібнику:
• 38 компаній в Україні випустили 38 нефінансових звітів протягом 2005-2010рр.
• 7 звітів підготовлено відповідно до міжнародної системи GRI (ДТЕК, Надра Банк (два звіти), Оболонь, СКМ (два звіти), Метінвест)
• В Україні лише 10% компаній зі 100 найбільших оприлюднюють нефінансові звіти, у розвинених країнах – 80%
• Питаннями, які висвітлюються найбільше в українській нефінансовій звітності, є умови праці та розвиток людського капіталу, збереження і відтворення довкілля, доброчинність і благодійництво, співпраця з місцевими громадами
• Питання, які висвітлюються недостатньо, – протидія корупції, відповідальність за продукцію
• Дві третини опитаних менеджерів, відповідальних за підготовку нефінансової звітності, планують збільшувати охоплення діяльності компанії у звіті, а третина – виходити на міжнародні стандарти звітності за нефінансовими аспектами діяльності

Володимир ВОРОБЕЙ, Спільнота Соціально Відповідальний Бізнес, автор посібника:
«За останні два роки все більше українських компаній подають нефінансові звіти. У посібнику ми зібрали актуальні поради з підготовки та поширення нефінансової звітності, що базуються на ефективному досвіді українських та світових компаній. Подаючи матеріал якомога лаконічніше та ілюстративніше, ми сподівалися зробити процес звітування легким та ефективним. Адже правильно сформований звіт стає дієвим інструментом комунікацій з цільовими аудиторіями».

Юлія ЩЕРБІНІНА, Радник Представництва ООН в Україні

«Звітність про прогрес – один з найважливіших показників ефективності роботи Мережі ГД ООН. Cлід зазначити, що коефіцієнт «пасивності» української мережі щодо звітності – один із найнижчих у Європі (лише 13% компаній – членів ГД ООН в Україні не подали щорічні звіти, для порівняння у Франції – 27%, в Іспанії – 14%). Видання посібника з нефінансової звітності сприятиме активізації дій компаній щодо здійснення практик КСВ та сприятиме формуванню позитивного ставлення громадськості до відповідальності бізнесу в Україні.»

Публікація здійснена за підтримки компанії Ernst&Young.

Завантажити посібник можна на: Порталі Спільноти СВБ та на веб-сайті Глобального Договору ООН в Україні.

Leave a Comment