Главная

Європейський Союз не повинен підтримувати своїми мільйонами екологічну стратегію України

Європейський Союз не повинен підтримувати своїми мільйонами екологічну стратегію України

Київ, 28 вересня 2010. – Український уряд здійснює спроби до кінця року затвердити нову національну екологічну стратегію, на реалізацію якої планується виділити суму у розмірі 35 мільйонів євро з фондів Європейського Союзу (ЄС). Представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ), який входить до складу мережі НУО в центральній та східній Європі “Бенквоч”, у своєму зверненні до Європейської Комісії підкреслили, що така стратегія сприятиме збільшенню викидів парникових газів країни.

Експерти НЕЦУ проаналізували та прокоментували усі 28 сторінок проекту нової стратегії (до цього часу в України не було екологічної стратегії) з точку зору зобов'язань країни по боротьбі зі змінами клімату, та з'ясували, що ці зобов'язання були значно викривлені.

Христина Рудницька, координатор програми зі зміни клімату НЕЦУ, вважає:

“Проект стратегії не передбачає достатньої кількості конкретних механізмів зниження рівня викидів парникових газів в Україні. Насправді уряд намагається приховати факт збільшення об'єма викидів у власній стратегії з охорони навколишнього середовища.

У проекті Стратегії передбачено до 2020 року досягти зниження об'єму викидів парникових газів на 20% (від рівня 1990 року). Втім, фактично це означає збільшення об'єму викидів, оскільки на даний момент об'єм викидів в Україні на 50% менше базового показника викидів у 1990 році. Європейська Комісія має звернути на це увагу і не допустити, щоб Європейський Союз підтримав своїми мільйонами подібний обман”.

Прийняття Стратегії національної екологічної політики до кінця 2010 року є однією з попередніх умов для отримання Україною суми у розмірі 35 мільйонів євро в якості галузевої підтримки ЄС в рамках Європейського інструменту сусідства та партнерства, а також 10 мільйонів євро від уряду Швеції. Ці кошти призначені для здійснення підтримки Міністерства охорони навколишнього природного середовища України під час реалізації нової стратегії.

Оскільки наближається кінцевий термін прийняття Стратегії національної екологічної політики, НЕЦУ та інші природоохоронні НУО, зокрема члени Робочої групи НУО з питань зміни клімату, стурбовані організацією процесу проведення громадських консультацій щодо проекту стратегії, і вважають, що на даний момент порушуються законодавчі вимоги щодо проведення консультацій з громадськістю.

Ірина Головко, національний координатор проектів Бенквоч в Україні:

“Українські природоохоронні НУО здійснювали спроби домогтися участі у процесі формування цієї стратегії з 2007 року. Але перше передбачене законодавством громадське






обговорення стратегії було проведене лише у червні 2010 року. Обговорення було визнане недійсним, оскільки консультація була проведена через два тижні після передачі проекту стратегії на розгляд українським урядом.

Керівництву Міністерства охорони навколишнього середовища довелося перенести слухання на 26 серпня для того, щоб представники громадськості могли подати свої зауваження. Наступного дня після проведення нових слухань Кабінет Міністрів передав проект стратегії на розгляд Верховної Ради без врахування будь-яких зауважень з боку громадськості, незважаючи на те, що під час слухань цілий ряд зауважень з боку НУО був включений до проекту стратегії. Кабінет Міністрів порушив власний регламент та норми національного законодавства.

Все це доводить, що нову Стратегію національної екологічної політики уряд розглядає усього лише в якості інструмента для отримання грошей ЄС, і це мало пов'язане із охороною навколишнього середовища. Тому, говориться у зверненні, ЄС не повинен виділяти Україні кошти бюджетної підтримки до проведення належних консультацій з громадськістю та поки центром стратегії не стануть заходи з охорони навколишнього середовища”.

27 вересня на сайті Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи опубліковано повідомлення про заплановані на 06 жовтян 2010 року комітетські слухання на тему: «Стратегія національної екологічної політики України на період до 2020 року».

Leave a Comment