Новости

Популяризація корпоративного волонтерства – шлях до розвитку соціально відповідального бізнесу

Популяризація корпоративного волонтерства – шлях до розвитку соціально відповідального бізнесу

Автор: Коваль Олена

Нематеріальність мотивації та соціальна значимість волонтерської роботи є невід\’ємними ознаками волонтерства, тому його доцільно провадити в бізнес-компаніях, котрі шукають ефективних інструментів побудови корпоративної культури на засадах соціальної відповідальності. Таким інструментом є корпоративне волонтерство – залучення працівників компанії до благодійної та волонтерської діяльності в рамках певних соціальних програм. Саме волонтерство є ключовим елементом сучасної корпоративної політики.

Корпоративне волонтерство в Україні є порівняно новим явищем, воно набуло значної популярності переважно серед транснаціональних компаній та представників великого бізнесу, що зосереджені або у столиці, або в окремих регіонах. Така статистика пов’язана передусім з низьким рівнем популяризації корпоративного волонтерства. Слід зауважити, що розвиток ідей корпоративного волонтерства починається зі студентської молоді, адже саме вона є основним ресурсом волонтерського руху в Україні (як свідчать дані дослідження “Волонтер–2009: соціальний портрет і життєві пріоритети”, серед волонтерів України понад 80% складає молодь). Так, наприклад, успішним є досвід компанії «Оранта», яка закріплює за кожним своїм практикантом наставника – корпоративного волонтера, який не тільки посвячує майбутнього молодого спеціаліста в тонкощі професії, але й своїм прикладом показує волонтерську діяльність працівників компанії.

Окрім того, як показує досвід компаній РУСАЛ, Київстар та Life, інформуючи молодь про переваги корпоративного волонтерства, можна налагодити її співпрацю з бізнесом через участь у реалізації соціальних програм.

З метою отримання більш детальної інформації відносно розвитку корпоративного волонтерства серед молоді, а також готовності студентів до залучення у соціальні ініціативи бізнесу, було проведено відповідне опитування.

Аудиторію дослідження склали студенти Інституту соціальної роботи та управління при Національному педагогічному університеті ім. М.П.Драгоманова; Київського національного економічного університету; Кримського економічного інституту при Київському національному економічному університеті. Вік опитаних: від 19 до 23 років

Отримані результати дослідження показують, що молодь має загальні уявлення щодо корпоративного волонтерства (47%), при цьому виявляє бажання співпрацювати з компаніями в реалізації соціальних прогарам – в якості волонтерів (41%), а також у створенні соціальних програм (28%); бажає займатись корпоративним волонтерством в подальшій трудовій діяльності (39%); має досвід участі у реалізації соціальних програм бізнес-структурами (3%) (рис.1.).

Популяризація корпоративного волонтерства – шлях до розвитку соціально відповідального бізнесу

Рис.1. Загальні показники відповідей респондентів щодо корпоративного волонтерства.

Результати дослідження відносно досвіду та бажання студентів приймати участь у соціальних програмах компаній показують необхідність розвитку цієї тематики в молодіжному середовищі (рис.2.).

Популяризація корпоративного волонтерства – шлях до розвитку соціально відповідального бізнесу

Рис.2. Відповіді респондентів окремо по ВНЗ

З метою інформування студентів про переваги участі у соціальних ініціативах компаній та щодо корпоративного волонтерства в цілому, було проведено тематичні семінари у київських ВНЗ, які приймали участь в опитуванні. В ході семінарів студенти ознайомились з основами функціонування корпоративного волонтерства та успішними практиками реалізації соціальних програми бізнес-компаніями в Україні. Пізніше було проведено повторне опитування, результати якого суттєво відрізнялись від попередніх. Студенти значно покращили свої знання щодо корпоративного волонтерства (86%), а також проявили бажання активної співпраці з бізнес-компаніями в створенні та реалізації соціальних програм (64%), бажання займатись волонтерською діяльністю в майбутньому, в тому числі як корпоративний волонтер (67%) (рис.3.).

Популяризація корпоративного волонтерства – шлях до розвитку соціально відповідального бізнесу

Рис.3. Результати повторного опитування київських ВНЗ.

Результати дослідження показали, що інформування молоді щодо корпоративного волонтерства приносить позитивні результати: студенти виявляють зацікавленість в розробці та реалізації соціальних програм бізнес-структур; проявляють бажання займатись корпоративним волонтерством в майбутній трудовій діяльності. З одного боку – це є неабияким фактором формування в особистості майбутніх співробітників компаній ідей гуманізму, солідарності та відповідальності. З іншого – створює сприятливе підґрунтя для розвитку волонтерської діяльності в бізнес-структурах, тому керівникам компаній не потрібно буде витрачати багато часу на формування в колективі свідомості та духу волонтерства.

Leave a Comment