Новости

«Мобільна медицина»

   «Мобільна медицина» – проект, спрямований на розвиток телемедицини в Україні шляхом інтеграції передового медичного досвіду та сучасних телекомунікаційних технологій.

   Завданням проекту «Мобільна медицина», є будівництво телемедичної мережі і її використання для передачі даних між учасниками проекту з метою:

   • Зробити більш доступною високоспеціалізовану медичну допомогу для мешканців обласних центрів, а також пацієнтів, які приїжджають на консультацію до обласної лікарні з віддалених населених пунктів.

   • Підвищити якість надання медичної допомоги за рахунок поліпшення діагностики, завдяки можливості в режимі онлайн передавати діагностичні дані, отримувати консультацію профільного спеціаліста, збирати консиліум лікарів, приймати участь у конференції, не залишаючи робочого кабінету.

   Партнери: з 2009 року в проекті беруть участь компанія «МТС Україна», Міністерство охорони здоров'я України, Представництво ООН. Початком проекту стало підписання меморандуму про взаєморозуміння між зазначеними учасниками, яке відбулося 1 жовтня 2009 року. Від тоді розпочався етап активного будівництва мережі.

   У 2011 році до проекту приєдналися нові учасники: Національна академія медичних наук України, Благодійний Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» і компанія «ДТЕК».

   Історія Проекту: У 2010 році протестовано і запущено в експлуатацію телемедичну мережу, яка об'єднала Міністерство охорони здоров'я України, Державний клінічний науково-практичний центр телемедицини в Києві, Донецьку і Закарпатську (м. Ужгород) обласні лікарні, Національний інститут серцево-судинної хірургії ім . Н.М. Амосова та Республіканську клінічну лікарню ім. Н.А. Семашко (м. Сімферополь).

   Це фактично дозволило зробити перший реальний крок на шляху створення інфраструктури медичних установ, що використовують телекомунікаційні технології для надання своєчасної та якісної медичної допомоги для жителів усіх регіонів України. З іншого боку, з'явилася можливість живого спілкування медиків з будь-якого регіону між собою прямо з робочого місця, що істотно інтенсифікує процес підвищення






кваліфікації та обміну досвідом.

   Технічне рішення: Для створення телемедичної мережі МТС будує дротову мережу, за допомогою якої буде надаватися послуга передачі даних. Фактично мова йде про комутацію та забезпечення «останньої милі», яка з'єднує абонента з оптоволоконною транзитною мережею МТС, протяжність якої на сьогоднішній день складає більше 28 000 км. Разом з цим медичні установи забезпечуються необхідним устаткуванням для організації ВКС (відеоконференцзв'язок), спеціальним програмним забезпеченням для передачі медичних даних, комп'ютерною технікою.

   Особлива увага приділяється питанню захищеності каналів мережі, тому що одним з головних переваг, створеної VPN-мережі є дотримання суворої конфіденційності медичної інформації, яка передається. Тому дані пацієнта надійно захищені від несанкціонованого редагування, друку та видалення.

   В даний момент створена мережа вже використовується для проведення регулярних медичних консультацій та віддаленої участі медиків у конференціях. Розробляється рішення, яке дозволить за допомогою технології CDMA (технологія бездротової передачі даних) приєднати до телемедичної мережі фельдшерсько-акушерські пункти, розташовані в сільській місцевості.

   До кінця 2011 року до телемедичної мережі планується підключити 9 лікувальних установ обласного та міського рівня Києва, Львова, Донецька, Рівного, Івано-Франківської, Донецької областей.

Leave a Comment