Новости

Unilever та Patagonia найкращі компанії з точки зору КСВ

Unilever та Patagonia найкращі компанії з точки зору КСВ

Провідна компанія з опитувань громадської думки GlobeScan та SustainAbility оприлюднили результати міжнародного опитування відповідно до якого компанії Unilever, Патагонія, Interface і Marks & Spencer є світовими лідерами в галузі соціальної відповідальності та сталого розвитку.

Unilever та Patagonia найкращі компанії з точки зору КСВ УЗНАВАЙ МГНОВЕННО о свежих новостях на официальной странице журнала в Facebook

В онлайн-опитуванні взяли участь майже 1000 експертів-представників різних груп стейкхолдерів (бізнес, державні органи влади, громадські організації, університети, академічні кола, ЗМІ та ін.) з 87 країн світу.

Кваліфікація респондентів:
68 відсотків мають більш ніж десятирічний досвід роботи з питань сталого розвитку;
25 відсотків – від п’яти до десяти років досвіду.
Респонденти з менше ніж трьома роками досвіду роботи в галузі сталого розвитку були виключені з результатів.

Вже четвертий рік поспіль компанія Unilever отримує статус лідера корпоративної відповідальності. Більше того, вона лідирує зі значним відривом і є єдиною компанією, яка посилила свій вплив у цьому році. Так, 33 відсотка опитаних, вважають Unilever «лідером з інтеграції стійкості у свої бізнес-стратегії».

На другому місці, маючи 9% підтримки і втративши 5 балів у порівнянні з минулим роком, розмістилася компанія Patagonia, Interface підтримують 7 відсотків (зниження на 4 бали), M&S – 6 відсотків респондентів.

Інші компанії, включені до ТОП 12: Nestle, Natura, Nike, GE, Walmart, Puma, IKEA (вперше в топ 12 з 2004 року) і Coca Cola.

Автори звіту наголошують, що дослідження не є об’єктивним аналізом діяльності підприємств в контексті КСВ та сталого розвитку, а відображає переважну думку експертів. Іншими словами, можливо існують більш ефективні з точки зору КСВ компанії, які не потрапили до списку, але рейтинг показує як сприймають компанію лідери думок по всьому світу. Власне, це до питання важливості діалогу зі стейкхолдерами.

Повний звіт «Лідери сталого розвитку» (Sustainability Leaders report) відстежує та аналізує еволюцію порядку денного в галузі сталого розвитку протягом майже 20 років, а також відзначає організації, які своєю діяльністю сприяли активному розвитку КСВ.

Так, кращі компанії з впровадження КСВ та сталого розвитку за період з 1994 по 2014 рік включають: Dow, BP, Shell, Interface, Walmart і Unilever.

Серед головних висновків дослідження:
– На думку експертів, соціальні підприємці є справжніми лідерами КСВ та сталого розвитку. Громадські організації та наукові кола також просувають концепцію сталого розвитку. Більше того, їх вплив за останні роки значно зріс. Цікаво, що експерти не надто задоволені якістю лідерства бізнесу в питаннях сталого розвитку і віддали йому лише п’яте місце. Національні уряди були визнані найменш ефективними лідерами у цьому питанні.

– Попередні компанії-лідери, як правило, недовго трималися на перших позиціях, проте домінування Unilever виявилося досить довговічним. Одна з ймовірних причин – керівництво компанії постійно розвивається, шукає нові можливості для привернення уваги і зацікавленості стейкхолдерів.

– Експерти відзначають відсутність глобального прогресу по ключових цілях сталого розвитку, визначених на Всесвітньому саміті в Ріо в 1992 році. Проте, сьогодні експерти бачать великі можливості для приватного сектора у просуванні сталого розвитку.

– Основними драйверами сталого розвитку у найближчому майбутньому будуть технології та бізнес.

На думку експертів, конкурентний тиск та зелене споживацтво будуть стимулювати ринок впроваджувати принципи сталого розвитку у найближчі 5 років

Unilever та Patagonia найкращі компанії з точки зору КСВ

Експерти очікують, що економічні аспекти сталого розвитку отримають найбільшу увагу в найближчому майбутньому. Тим часом, увага до навколишнього середовища знижується.

Leave a Comment