Главная

Понад 4,5 тис. співробітників 10 приватних підприємств України дізнаються більше про ВІЛ/СНІД

Понад 4,5 тис. співробітників 10 приватних підприємств України дізнаються більше про ВІЛ/СНІД

7 жовтня 2010 року розпочинається серія тренінгів з тематики ВІЛ/СНІД, за участі менеджерів та персоналу підприємств Вінницької, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької областей та м.Донецьк.

10 соціально відповідальних підприємств із загальною кількістю працівників понад 4,5 тис. виявили своє бажання взяти участь у компоненті «Профілактика ВІЛ/СНІДу на робочих місцях» проекту «Профілактика ВІЛ/СНІДу в Східній Європі», що впроваджується GTZ від імені уряду ФРН. Серед учасників такі відомі підприємства, як ЗАТ «Сармат», ВАТ “Тернопільський радіозавод “Оріон”, ВАТ «Трембіта», Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги, Санаторій «Медобори», ЗАТ «Хмельницьклегпром», ВАТ «Кварц», Вінницька обласна друкарня,Кам’янець-подільська швейна фабрика.

***
На сьогодні Україна має найгострішу епідемічну ситуацію з ВІЛ/СНІДу в Європі та серед країн СНД. З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році до 2009 року, включно, в Україні офіційно зареєстровано 161 119 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України. Загальновизнаним є факт, що офіційні дані не відображають реальний масштаб епідемії ВІЛ/СНІДу. Оновлені оціночні дані засвідчують, що на початок 2010 року в Україні мешкало 360 тисяч людей, інфікованих ВІЛ.

У 2008 р. в Україні уперше, починаючи з 1995 р., відбулася зміна у структурі шляхів передачі: статевий шлях передачі ВІЛ перевищив ін’єкційний. У 2009 році частка осіб, інфікованих ВІЛ статевим шляхом, зросла до 44%. І хоча епідемія ВІЛ-інфекції ще сконцентрована у групах найвищого ризику (споживачі ін’єкційних наркотиків, працівники комерційного сексу тощо), вона вже має ознаки виходу за межі цих груп – до загального населення.

Розвиваючись динамічними темпами, хвороба вражає саме працездатне населення України. Понад 77% серед ВІЛ-позитивних громадян України склали особи працездатного віку (15–49 років). Таким чином ВІЛ/СНІД став проблемою виробничого середовища. Втрата здоров'я працівника через хворобу спричиняє зниження продуктивності й досвіду, втрату навичок, декваліфікацію, підвищення плинності кадрів на підприємстві та призводить до зменшення рентабельності виробництва, що в цілому уражає економічну стабільність країни.






Підраховано, що втрати прибутку українських підприємств через епідемію ВІЛ/СНІДу постійно зростають і у 2014 р. можуть сягнути від 443,7 млн. грн. до 729,5 млн. грн. (За даними дослідження «Соціально-економічні наслідки епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні: прогнозування, моделювання, оцінка», здійсненого у 2008 році Центром перспективних соціальних досліджень Міністерства праці та соціальної політики та НАН України на замовлення МОП і за фінансової підтримки GTZ).

Малий і середній бізнес є ядром середнього класу і саме він створює основу матеріального добробуту, стабільності та стійкості в суспільстві. Тому подолання проблем у сфері ВІЛ/СНІДу неможливе без активної участі цього сектору. При цьому, профілактичні програми не потребують від підприємства залучення великих фінансових і людських ресурсів. Навіть такі заходи, як проведення відкритих семінарів або розміщення інформаційних матеріалів, ухвалення політики чи стратегії з ВІЛ/СНІДу, включення відповідних положень до колективних договорів, можуть значно змінити ставлення співробітників колективу підприємства до проблеми ВІЛ/СНІДу.

***
Німецьке Товариство технічного співробітництва (GTZ – Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit) ГмбХ, з головним офісом у м. Ешборн, засноване у 1975 р. Федеральним Міністерством економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина (BMZ).

В якості державної організації GTZ діє за дорученнями уряду ФРН, Європейської Комісії, Всесвітнього Банку, ООН та інших міжнародних структур і надає технічну допомогу для реалізації проектів переважно за напрямками охорони здоров’я, освіти, економіки, розвитку інфраструктури тощо в більше, ніж у 130 країнах Африки, Азії, Латинської Америки та на території Східної Європи і Нових Незалежних Держав. GTZ має багаторічний досвід у впровадженні проектів з протидії ВІЛ/СНІД.

Проект «Профілактика ВІЛ/СНІДу в Східній Європі» реалізується GTZ на замовлення Міністерства економічного розвитку і співпраці ФРН і є доповненням до стратегії подолання ВІЛ/СНІДу й плану дій боротьби з ВІЛ/СНІДом Федерального Уряду ФРН.

Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit
(GTZ – Німецьке товариство технічного співробітництва)

вул. Хрещатик, 15, оф.74, м. Київ, 01001, Україна
Тел: +38 044 4955007; факс: +38 044 2705759
http://www.gtz.de

Leave a Comment