Новости

ПІДСУМКИ І МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «БЛАГОДІЙНІСТЬ: АЛЬТРУЇЗМ ЧИ РОЗУМНИЙ ЕГОЇЗМ»

ПІДСУМКИ І МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «БЛАГОДІЙНІСТЬ: АЛЬТРУЇЗМ ЧИ РОЗУМНИЙ ЕГОЇЗМ»ПІДСУМКИ І МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «БЛАГОДІЙНІСТЬ: АЛЬТРУЇЗМ ЧИ РОЗУМНИЙ ЕГОЇЗМ»

Автор тексту: Тетяна Стеценко

Благодійність – це коли багатій жертвує біднякам тисячі, щоб з чистою совістю відбирати у них мільйони.
Меліхан К.

Ще з давніх часів існують сотні різних поглядів на благодійність. Звичайно, кожен з цих поглядів прив\’язаний до конкретних історичних умов та рівня розвитку суспільної думки. Але основна суть терміну «благодійність» все ж таки подібна, – це певний прояв співчуття чи жалості до ближнього, певна пожертва маючого немаючому. На нищих рівнях зародження благодійності її ототожнювали з «даванням милості будь-кому, хто протягне руку». Пізніше ж вона розглядалася як певна пожертва приватної особи на будівництво певних структур, стипендію, оздоровчі поїздки для нужденних та хворих тощо.

На сьогоднішній день, тема благодійності являється досить актуальною і несе не тільки матеріальне, а і моральне забарвлення. Благодійність, в широкому сенсі на сьогоднішній день, – це прояв уваги до людей, що потребують певних мінімальних умов для існування, з метою задоволення не лише їх матеріальних потреб, а і духовних. Але чи всі люди (та юридичні особи, територіальні громади, держава) керуються альтруїзмом при здійсненні благодійності? Чи, можливо, тут місце мають власні інтереси, так званий «розумний егоїзм»? Всі ці та ще безліч питань постають перед кожним з нас, коли ми розглядаємо цю проблему.

Саме цьому і була присвячена І Міжнародна конференція «Благодійність: альтруїзм чи розумний егоїзм», що відбулася 16 жовтня 2009 року в столичному готелі «Прем\’єр-палац». Конференція була організована українським діловим журналом «Експерт Україна», за підтримки Фонду Олександра Фельдмана, Українського форуму благодійників, компаній METRO Cash&Cary, Microsoft, NIKO, EDIPRESSE Ukraine, CSRJOURNAL, технічного партнера Rost group та багатьох інших.

Під час конференції активно обговорювалися сучасні проблеми та ключові тенденції благодійної діяльності в Україні, а її кульмінацією стала презентація книги «Благодійність бізнесу: корисно для себе – ефективно для інших». Видавництво посібника було організовано журналом «Експерт Україна» і Українським форумом благодійників в партнерстві з компанією Microsoft, при підтримці Посольства США в Україні, ціллю якого є:

1. Ознайомлення представників бізнесу з різними інструментами корпоративної соціальної філантропії і можливістю їх притягнення до підтримки діяльності організацій цивільного співтовариства;

2. Притягнення бізнес компаній до власних благодійних програм шляхом надання об\’єктивної, достовірної і доступної інформації по даному питанню;

3. Популяризація кращіх практик створення і функціонування національних і зарубіжних корпоративних благодійних програм.

Проект підтримали Metro Cash&Cary, NIKO, Крона, EDIPRESSE Ukraine, CSRJOURNAL.

По закінченню першого кофе-брейку відбулися дві паралельні секції: круглий стіл – «Благодійне» законодавство: час вносити зміни» та дискусійна секція – «Соціальне партнерство: ефективні рішення і нові можливості». Опісля обіду мала місце відкрита дискусія з «лідерами думки» стосовно культури благодійності з одночасним проведенням інтерактивного голосування.

Підводячи підсумки І Міжнародної конференції «Благодійність: альтруїзм чи розумний егоїзм», не можна не зазначити позитивної ролі спроб зробити філантропію явищем відкритим та публічним, явищем, яке не буде працювати на авторитет чи з метою, а буде «для душі» та «від душі». Хотілося б висловити подяку усім організаторам та партнерам конференції, а також учасникам та безпосереднім слухачам. Ну і звичайно персоналу готелю «Прем\’єр-палац» за чудові та смачні частування!

Leave a Comment