Новости

Федерація роботодавців України обговорює впровадження спільної Політики з питань ВІЛ/СНІД

Федерація роботодавців України обговорює впровадження спільної Політики з питань ВІЛ/СНІД

Федерація роботодавців України розпочала дослідження нагальних потреб і проблемних зон діяльності у сфері подолання ВІЛ/СНІД на робочих місцях. 2 червня 2010 року Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічів презентував представникам організацій-членів Федерації проект політики ФРУ з профілактики ВІЛ/СНІД у виробничому середовищі. Політику розроблено за підтримки Німецького товариства технічного співробітництва (GTZ – Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit), згідно з рекомендаціями та публікаціями Міжнародної Організації Праці (МОП), Міжнародної Організації Роботодавців (МОР), Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС) та інших організацій, які працюють у царині профілактики ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі.

“Започатковуючи розробку та впровадження даної політики, Федерація роботодавців України визнає важливість і серйозність впливу епідемії ВІЛ на виробниче середовище. Федерація підтримує всі зусилля держави, спрямовані на протидію поступу хвороби та мінімізацію її впливу на суспільство”, – говориться в тексті Політики.

“Для багатьох заходів з профілактики ВІЛ не потрібні значні фінанси, головне – об’єднати зусилля. Такими є профілактика ВІЛ/СНІД на робочому місці та впровадження навчальних програм. Це вигідно роботодавцю “, – зазначив директор програм GTZ з профілактики ВІЛ/СНІД у Східній Європі Мартін Каде. Пан Каде відзначив також, що оптимістично налаштований на подальший розвиток співпраці між Україною та Німеччиною в питаннях протистояння епідемії. Усвідомлюючи різницю в підходах до боротьби із ВІЛ/СНІД у наших державах, керівник програм GTZ вважає, що поєднання напрацьованого досвіду безсумнівно принесе користь обом сторонам.

Національний координатор МОП в Україні Василь Костриця також наголосив на тому, що світова спільнота приділяє значну увагу цьому питанню, свідченням чого є винесення Рекомендацій МОП з питань ВІЛ/СНІД у сфері праці на розгляд 99-ї Сесії Міжнародної конференції праці, що відбувається у Женеві цього місяця.

***
Епідемія ВІЛ/СНІДу є глобальним кризовим явищем сьогодення і становить одну з найбільш серйозних загроз для соціального прогресу та розвитку. У країнах із найбільшим поширенням хвороби, епідемія, підриваючи економіку, загрожуючи безпеці та стабільності суспільства, руйнує все те, чого було досягнуто за десятки років поступу.
На сьогодні Україна має найгострішу епідемічну ситуацію з ВІЛ/СНІДу в Європі та серед країн СНД. З часу виявлення першого випадку ВІЛ-інфекції у 1987 році до 2009 року, включно, в Україні офіційно зареєстровано 161 119 випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України. Загальновизнаним є факт, що офіційні дані не відображають реальний масштаб епідемії ВІЛ/СНІДу. Оновлені оцінки засвідчують, що на початок 2010 року в Україні мешкало 360 тисяч людей, інфікованих ВІЛ.

Розвиваючись динамічними темпами, хвороба вражає саме працездатне населення України. Понад 77% серед ВІЛ-позитивних громадян України склали особи працездатного віку (15–49 років). Таким чином ВІЛ/СНІД став проблемою виробничого середовища. Втрата здоров\’я працівника через хворобу спричиняє зниження продуктивності й досвіду, втрату навичок, декваліфікацію, підвищення плинності кадрів на підприємстві та призводить до зменшення рентабельності виробництва, що в цілому уражає економічну стабільність країни.

Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ – Німецьке Товариство технічного співробітництва), з головним офісом у м. Ешборн, засноване у 1975 р. Федеральним Міністерством економічного співробітництва та розвитку Федеративної Республіки Німеччина (BMZ).
В якості державної організації GTZ діє за дорученнями уряду ФРН, Європейської Комісії, Всесвітнього Банку, ООН та інших міжнародних структур і надає технічну допомогу для реалізації проектів переважно за напрямками охорони здоров’я, освіти, економіки, розвитку інфраструктури тощо в більше, ніж у 130 країнах Африки, Азії, Латинської Америки та на території Східної Європи і Нових Незалежних Держав.

Федерація роботодавців України (ФРУ) – це створене 27 вересня 2002 року найпотужніше всеукраїнське об’єднання, яке представляє інтереси роботодавців в економічних та соціально-трудових відносинах з владою та профспілками на національному рівні. Федерація є цілком деполітизованою та найбільш прогресивною організацією роботодавців нашої країни, її Статут побудований на багаторічному досвіді роботи організацій роботодавців Західної Європи і увібрав у себе кращі норми аналогічних організацій демократичних країн.

Федерація роботодавців України об’єднує близько 500 організацій, зокрема існують об’єднання в кожній області країни: 88 міських, 132 районних, більше 180 галузевих організацій роботодавців.

Міжнародна організація праці (МОП) (International Labour Organization)— спеціалізована установа Організації Об\’єднаних націй, заснована урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. Першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.

Вікторія Гультай, експерт із PR та комунікацій ([email protected])

Leave a Comment