Новости

Мережа Глобального договору в Україні була визнана одною з найактивніших мереж в 2009 році

Мережа Глобального договору в Україні була визнана одною з найактивніших мереж в 2009 році

Нагородження відбулось під час форуму мереж Глобального договору в Нью-Йорку

23 червня 2010 року в Нью-Йорку відбувся черговий форум мереж Глобального договору (ГД) ООН. Традиційно представники мереж з усього світу зустрічаються раз на рік, щоб поділитися власним досвідом та обговорити актуальні проблеми розвитку мереж. Цього разу форум мереж ГД відбувся у Нью-Йорку напередодні Саміту лідерів Глобального договору ООН.

У цьому році офіс Глобального договору в Нью-Йорку встановив спеціальну нагороду для найактивніших мереж, що показали найкращий результат діяльності у 2009 році. Разом з Японією та Сербією Україна була визнана однією з 3 найрезультативніших мереж Глобального договору у світі та отримала нагороду за надзвичайний внесок у справу розбудови та поширення ініціативи ГД.

«Це очевидний успіх, за яким стоять всі компанії-підписанти Глобального договору в Україні, які не просто «повірили в ідею», але власним досвідом доводять, що бізнес хоче і може брати участь у побудові кращого суспільства в Україні, – коментує Юлія Щербініна, радник з питань співпраці з приватним сектором Представництва ООН в Україні, – Одночасно це і додаткова відповідальність: тепер український досвід поширення і реалізації принципів ГД буде знаходитись у центрі уваги інших мереж. Стати лідером нелегко, але ще складніше утримати лідерські позиції».

На сьогоднішній день в світі існує 70 мереж Глобального договору та 22 так звані початкові мережі, тобто групи компаній, що знаходяться на шляху організації власної національної мережі. У 2009 році національні мережі ГД виникли у 4 країнах: Австралії, Бангладеші, Бельгії та Португалії. Цікавим є розподіл тематичних пріоритетів між різними регіонами присутності ініціативи Глобального договору: питання екології залишається найактуальнішим для європейських мереж, в той час як африканський регіон фокусує увагу на протидії корупції, а Азії – на утверденні та підримці прав людини. Незважаючи на кризу, кількість членів ініціативи Глобального договору ООН в світі продовжеє зростати: починаючи з 40 перших підписантів у 2000 році, ініціатива нараховує сьогодні майже 8,000 членів по всьому світі.

За даними дослідження механізмів реалізації принципів Глобального договору, в якому взяло участь понад 1,044 компаній з 97 країн (а це майже 20% учасників ГД в світі):

• криза не зменшила значимість ініціативи ГД (95% респондентів), а 25% респондентів вважають, що криза навіть збільшила важливість Глобального договору;
• разом з тим лише 36% компаній мають посаду менеджера з КСВ, що на 3% менше, ніж у 2008 році. Особливо відчутно цей показник впав у великих компаніях (понад 5,000 працівників): з 71% до 58%;
• 78% компаній назвали «поновлення довіри до компанії» основною причиною долучення до ГД;
• в той час як більшість компаній звітують за принципами в сфері праці (74%) те екології (51%), питання прав людини та протидії корупції знаходять своє відображення у значно меньшій кількості звітів підписантів ГД (31% і 32% відповідно);
• лише 43% компаній мають спеціальну політику в сфері протидії корупції;
• одним з найактульніших питань респонденти (як великі, так і середні і малі підприємства) вважають питання відповідального ланцюга постачань: 66% планують розпочати певні діїз залучення партнерів до дотримання принципів ГД. Наразі лише у 12% компаній дотримання принципів ГД є невід’ємною вимогою до партнерів.

«Глобальний договір продовжує бути одним з найкрупніших каналів розповсюдження відповідальних бізнес-практик у всьому світі», – зазначив Георг Кел, Виконавчий директор ГД ООН. «Разом з тим результати дослідження чітко свідчать про те, що компанії будь-якого розміру мають звернути особливу увагу на практики та політики у сфері захисту прав людини, протидії корупції та збільшення прозорості».

Глобальний договір (ГД) ООН – це стратегічна ініціатива, спрямована на просування соціальної відповідальності бізнесу, сприяння сталому розвитку суспільства та створення більш стабільної та інклюзивної економіки. Ініціатива ГД була започаткована Генеральним секретарем ООН у 2000 році і наразі охоплює понад 8,000 організацій з 130 країн світу. В Україні мережа Глобального договору розпочала своє існування у 2006 році. З того часу українська мережа розширилась до більше 150 членів і продовжує збільшуватись. Більше про Глобальний договір в Україні: http://www.globalcompact.org.ua/ua

Leave a Comment