Новости

НОВИЙ КОМПЛЕКС «ЗЕЛЕНИЙ ПАКЕТ» ПРО СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА ДОВКІЛЛЯ

НОВИЙ КОМПЛЕКС «ЗЕЛЕНИЙ ПАКЕТ» ПРО СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТА ДОВКІЛЛЯ

Мультимедійний навчально-методичний комплекс «Зелений пакет», який зараз адаптовано до українських реалій за ініціативи та фінансової підтримки ОБСЄ в Україні, було розроблено Регіональним екологічним центром для Центральної та Східної Європи у співпраці із низкою болгарських, угорських, польських, російських і українських фахівців у галузі освіти і охорони довкілля.

Навчально-методичний комплекс «Зелений пакет» — частина екологічного освітнього проекту «Зелений пакет», розробку якого в Україні було підтримано Міністерством освіти і науки України за сприяння Координатора проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні.

Посібник рекомендовано Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах України (Наказ Міністерства освіти і науки України від 07.12.2009 року № 1/11-9999). Наклад — 6500 примірників. Розповсюдження безкоштовне. Партнер з впровадження — Національний еколого0натуралістичний центр для учнівської молоді.

Комплекс «Зелений пакет» призначається, насамперед, для вчителів та учнів середніх загальноосвітніх навчальних закладів. Проте його можна використовувати також на інших рівнях освіти, під час проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо сталого розвитку та захисту довкілля, подій для преси, корпоративних екологічних заходів.

Унікальний комплекс «Зелений пакет» включає такі компоненти:
– Посібник для вчителя з урочними планами,
– еко-гра «Дилеми» (картки для гри та посібник для вчителя),
– відеоколекція,
– компакт-диск.

Тематика всіх компонентів комплексу «Зелений пакет» є однаковою і наскрізно присутня по таким п’яти розділам:
1) Екологічні компоненти — повітря, вода, ґрунт та біологічне різноманіття.
2) Зовнішні загрози — урбанізація, шум, відходи та хімікати.
3) Діяльність людини — енергетика, транспорт, промисловість, сільське господарство, лісове господарство та туризм.
4) Глобальні виклики — зміна клімату, руйнування озонового шару, підкислення, моря і океани.
5) Цінності — етика і культура споживання, здоров’я та довкілля, права громадян та відповідальність за Землю в майбутньому.

Кожній екологічній темі відповідає один або кілька урочних планів. Плани побудовані таким чином, щоб надати користувачам інформацію про основні поняття, відповідні предмети, необхідні матеріали, час і місце, цілі та методологію. У вступі до кожного урочного плану подано основну інформацію за темою, рекомендації щодо пошуку додаткової інформації у відповідному розділі на компакт-диску. Ці пункти формують основу планів уроку, мають орієнтовний, а не обов’язковий характер. Вони призначені для стимулювання уяви вчителя і створення завдань і подій, подібних до запропонованих в залежності від конкретних потреб та здібностей учнів.

В кожному урочному плані вчитель може знайти Завдання для учнів (інформацію, схеми, вправи), зробити з них копії та роздати перед початком уроку.

Наприкінці Посібника для вчителя подано таблицю, в якій узагальнено інформацію про всі теми, урочні плани та їхню відповідність шкільним дисциплінам, рекомендовані фільми з відеоколекції «Зеленого пакета». Таким чином, користувачі «Зеленого пакета» можуть проводити уроки та різні види позакласного навчання, користуючись порадами в Посібнику для вчителя, візуалізувати їх за допомогою матеріалів з відеоколекції, а також доповнити навчальний матеріал інформацією на компакт-диску або інформацією з рекомендованих Інтернет-сайтів.

Кожний урок має уніфіковану структуру. Плани проведення занять мають рекомендований, а не обов’язковий характер, щоб стимулювати уяву вчителя та творчий підхід. Вчитель може гнучко використовувати учбові плани, зважаючи на особливості та потреби конкретної групи.

Фактично, навчально-методичний комплекс «Зелений пакет» є «відкритим»: при потребі вчителі можуть розробити за його схемою власні урочні плани, доповнюючи та збагачуючи його. Окремі компоненти комплексу можна використовувати, в певній мірі, самостійно.

Важливо не лише в школі формувати цінності та розвивати нову модель поведінки учнів, але поширювати екологічне мислення вдома та в суспільстві, щоб для учнів це було не простим накопиченням знань за конкретними екологічними напрямками. Cаме тому учні з вчителями є, насамперед, партнерами в запровадженні різних заходів, обговоренні проблем, у рольових іграх та процесі прийняття рішень. Через вчителів і учнів головні послання посібника адресовано також членам кожної родини і всім членам суспільства, таким чином збільшується масштаб впливу проекту «Зелений пакет — Україна», який було ініційовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні.

Leave a Comment